Frase de la setmana!

FRASE DE LA SETMANA:

"No hay maestro que no pueda ser discípulo"

Baltasar Gracián y Morales (1601-1658) escritor espanyol del Segle d'Or.

dimecres, 7 de desembre del 2011

Estudi de cas

Ja tornem a ser aquí de nou!

Aquest cop, la tasca consisteix en posar en pràctica tots els coneixements adquirits sobre habilitats comunicatives en el context de l’acció tutorial.
L’objectiu és resoldre un cas pràctic elaborant una entrevista als pares d’en Lluís, un nen que, com podreu observar a continuació, mostra algunes dificultats d’aprenentatge.

Context al que hem de fer front:

En Lluís és un nen amb greus dificultats d'aprenentatge que va repetir el curs passat i que, enguany, amb l’any de repetició, no s’han resolt en cap cas les seves mancances. La psicopedagoga del centre, en un estudi preliminar de l’alumne, sospita la possibilitat que en Lluís tingui alguna patologia de fons, com a causa final del seu retard en l’aprenentatge, però la legislació no permet els centres actuar i planificar un estudi psicopedagògic acurat sense l’autorització dels pares o tutors de cap alumne. Els pares d’en Lluís corresponen al perfil de família desestructurada que no només no acompanya el centre, sinó que n’obstaculitza la tasca.

L’equip docent, després de reunir-nos i posar en comú totes les opinions, hem arribat a l’acord de com es desenvoluparà l’entrevista amb els pares d’en Lluís.

Al començar l’entrevista, explicarem a la família la situació escolar en la que es troba el seu fill, i els hi farem algunes preguntes sobre en Lluís, com per exemple:

- A casa, quan el Lluís vol fer els deures o estudiar, té una habitació adient per a fer-ho?
- Té distraccions a la vora, com ara la televisió o l’ordinador?
- Quan vol fer feina, hi ha gent al voltant fent activitats que el puguin distreure?
- Us demana ajuda?
- Té hàbits per fer altres activitats com ara parar la taula, rentar-se les mans abans de menjar, rentar-se les dents...?
- Té un horari establert per a anar a dormir?

A més, també farem algunes preguntes dirigides als pares:

- L’ajudeu a l’hora de fer els deures? Com ho feu?
- Li marqueu activitats per fer encara que no tingui deures per tal de repassar la lliçó?
- Esteu al cas de tota la feina que ha de fer?
- Llegiu durant el vostre temps lliure?
- Quina percepció teniu del vostre fill envers l’escola?
- Hi ha un bon ambient familiar a casa?

L’equip docent, un cop contrastada la informació que ja teníem de l’alumne i tot el que em extret de l’entrevista amb els pares, procedim a explicar als pares d’en Lluís la situació.

Primer de tot els explicarem que, tot i que el seu fill ha repetit curs, no hem aconseguit observar cap millora ni s’han resolt en cap cas les seves mancances.

D’una manera suau i acorada els comentarem que, per tot el que em estat observant durant aquest temps i desprès de que la psicopedagoga del centre hagi fet un estudi preliminar de l’alumne, sospitem que en Lluís pot tenir alguna patologia de fons com a causa final del seu retard en l’aprenentatge.

Des de l’escola us volem informar que hi ha centres especialitzats en l’aprenentatge dels infants, com ara CDIAP’s, on poden observar al vostre fill i preparar estratègies educatives per tal de millorar i redirigir el seu aprenentatge o desenvolupament.
Per poder planificar un estudi psicopedagògic acurat, necessitem la vostra ajuda en quant a temes d’autorització. Com bé sabeu, la legislació no ens permet actuar en aquest estudi sense la vostra autorització. És per això que, si no ens doneu el permís, no podrem ajudar de la que considerem que és la millor manera al vostre fill.
A més, per tota la informació que em pogut extreure de l’entrevista, creiem que és necessari que estigueu més pendents del vostre fill. Possiblement en Lluís necessita que estigueu més a sobre d’ell a l’hora de fer deures, treballs o altres tasques que se li manen a l’escola.
Són petits aspectes que si els intentem millorar, ajudaran al Lluís a estar més pendent de l’escola, a estar més animat i sobretot motivat. I si a més ens autoritzeu per a poder dur a terme l’estudi preliminar del que us hem parlat anteriorment, estem quasi segures que el vostre fill farà una gran millora i tindrà més bon rendiment a l’escola.

Així doncs, esperem que procediu a l’autorització i ens puguem involucrar a ajudar al vostre fill.
N’estem molt agraïdes. 

dijous, 1 de desembre del 2011

Representació de diferents rols d' educadors.

Divendres passat dia 25 de novembre, desprès de la xerrada amb l' Enric Brull tota la classe vam realitzar unes representacions sobre els diferents rols d'actuació que poden adoptar els diferents professionals de l'educació. Tot seguit us mostrem el guió que vam utilitzar:


Situació: Junta d'avaluació
Personatges:  3 professors ( un agressiu, un assertiu i un passiu) i un narrador.
Contextualització: Els tres professors estàn a una junta d’avaluació i els hi toca avaluar a en Fran Robles, un alumne de 6 anys que és molt intel·ligent però a l’aula es comporta malament. Sempre està distorsionant la classe, parlant quan no ha de parlar, insulta als altres nens...
A l’hora de l'avaluació, un mestre (l’agressiu) creu que se li hauria de baixar un punt la nota final del trimestre pel seu mal comportament. En canvi, un altre mestre (assertiu) opina que això seria més perjudicial per al nen, ja que és petit per entendre el perquè no té la nota que li pertoca. El tercer mestre (passiu) prefereix no opinar amb els seus companys i dóna la raó al primer per evitar conflictes amb ell.
Anna: El Fran Robles té de nota final de matemàtiques un 8, però li ficaré un 7 perquè només fa que distorsionar la classe i així se'n adonarà de que no es pot comportar d’ aquesta manera i tots heu de fer el mateix.
Cristina: jo crec que no es just el teu plantejament, ja que encara és molt petit per entendre aquesta situació. Jo crec que s’hauria de parlar amb ell a soles i explicar-li que si el pròxim trimestre el seu comportament no millora es veurà repercutida la seva nota.
Anna: no estic d’acord! Si és prou gran per interrompre la classe també ho és per acceptar les repercussions dels seus actes. Parlar amb ell és perdre el temps, perquè jo ja ho vaig intentar i no ha servit de res. La meva proposta és la millor, i l’hem de fer tots.
Cristina: Jo no ho faré, i et demanaria una mica de paciència. Deixa que provi jo de parlar amb ell i fer-li comprendre que si no canvia d’actitud es veurà reflectit a la seves notes.
Anna: Tu fes el que vulguis! Jo li baixaré la nota! Tu Clara què en penses? Digues alguna cosa, va!
Clara: No se, a mi més igual, però crec que tens raó.

Quan exercim la professió per a la que ens estem formant, ens trobarem amb una gran diversitat d'opinions i diferents rols. És important, per tant, que sapiguem quin és el rol que em d'adoptar en segons quines situacions, ja que no totes les situacions en les que ens trobarem requeriràn que tinguem la mateixa actitut, sinó que haurem de fer un balanç que s'ajusti a l'actitud més adequada en cada context.